10 CIRI UTAMA ORANG JOHOR… YE KE EKKK Here are…

14 10 2006

10 CIRI UTAMA ORANG JOHOR… YE KE EKKK

Here are some unique ‘trademarks’ of a true blue Johorian. They were forwarded to my e-mail by a friend. I find that they are really interesting. As a Johorian myself, I can’t deny these ‘trademarks’ as most of them are true. So… If you happen to meet or become friends with a Johorian, why don’t u check for yourself wether the ‘trademarks’ are true or not. It can be fun…

1.They end 9 out of 10 sentences with Ekkk… Ekk ialah trademark orang Johor. Digunakan di hujung SETIAP ayat menggantikan tanda soal (question mark). Contoh :- Ni awak punyer ekk? Nama awak saper ekk ? Kenapa kite kaler tak cantik ekk ? Dan macam-macam ekk lagi.

2. They refer to Johor Bahru as Johor and not JB. Kalau orang di negeri Johor sebut Johor, it meant Johor Bahru (JB), the city dan bukan Johor, the state. Biasa digunakan oleh mereka yang tinggal di luar bandar Johor Bahru seperti di Masai-chusettes umpamanya. Contoh : Beb, gua nak turun Johor laa. Lu mahu ikut gua tak? So, if you ARE already in Johor, tak kira di daerah mana – if the locals kata nak pergi Johor, it means nak ke Johor Bahru. Jangan pulak buat lawak bongok berkata, “Eh, lu kan dah ada kat Johor?” Or worse, jangan memandai nak tambah ekk with that question.

3. They pronounce Muar as MUOR. (kena juih bibir sikit) In fact you pronounce everything that ends with “AR” as “OR”.Contoh : Aku kena pakai seluor besor untuk main bolor kat Muor besok. (Aku kena pakai seluar besar nak main bola di Muar besok). besar, BESOR ? Slipper , SLIPPOR ? Aku tergelak. Lapo (lapar), penampor (penampar), ulor (ular), pagor (pagar) dan lain-lain.

4. They are brash with a CRAZY sense of humour. Honestly, belum pernah jumpa orang Johor yang serious or square to a T. Or cannot take a joke. Walaupun pendiam atau pemalu , but their sense of humour boleh tahan gak. Almost all of them are either loyar buruk or bigor. Baik di kampung mahu di Bandar.

5. Diorang ada ENDUT. Kalau tak pernah berendut, sure pernah ada endut or busuk-busuk pun teringin nak ada endut. Contoh ayat : Haa… kau dah ada endut yer ? Kau pergi berendut kat mana ? Orang berendut dia pun nak berendut.

6. Diorang Makan Gula Tarik, Sagun, Gula Kandy, Bobotok… . Dah lama tak tengok atau makan gula tarik, sagun or kandy. Ada lagi ke bebenda ni kat Johor ?

7. Pernah (or berangan nak) jadi Mat Rock . Rasanye sebab kedudukan Johor dekat dengan Singapore, sebab itulah pengaruh Barat di Malaysia masuk melalui Johor dulu. Itu teori je lah. So, tak heranlah kalau kumpulan Rock kat Malaysia ini semua ada susur galur dari Johor. Amy, Zainal Abidin, Nash etc. Boleh pakai ke teori ni?

8. Kenduri Kawin Ada Telur Pindang Telur pindang ialah telur ayam yang direbus dengan segala macam rempah dan dedaun untuk mendapatkan that special taste. Lepas rebus, telur akan berwarna cokelat. Both kulit dan isi. Normally orang buat telur pindang ni for special occasion, seperti majlis perkahwinan. Zaman dulu-dulu, you can tell the social class of the tuan rumah – normally orang kaya-kaya jer buat telur pindang ni sebab ianya rumit dan makan masa berjam-jam therefore menggunakan kos yang tinggi.

9. Tidur atas LECA (rhyme with letak and baca, the non-baku way). Baju simpan dalam GEROBOK. Tido pakai GEBOR.

10. They never watch RTM sebab semua cerita dah tengok kat TV Singapore! When I was growing up, prang cukup suka tengok TV Singapore sebab iklan dia semua dari overseas, very menarik. Besides the cerita yang terkinilah. Well, TV Singapore cuma dapat ditengok oleh penduduk JB dan kawasan yang sewaktu dengannya. As you go further up north (of Johor), you can see aerial TV semua setinggi pokok kelapa – semata-mata nak dapatkan siaran from Singapore!


Actions

Information

5 responses

27 01 2007
Diana

You r so true la.
My dad pun Johorian, tapi i rasa he is more to Jawarian (i know there no such word)…ngahngahngah.
I pun guna the ‘ekk’ word tu. Kalau balik MUOR kat Semerah tu, mmg the cucu-cucu KL menggelupur masing2 nak guna the ‘ekk’ word.

26 02 2007
revelation

yeah, kadang2 geli hati pun ada bila dengor org Johor ni dok cakap guna ‘ekk’. but then, it’s a part of who we are. I pun slalu gak pakai ‘ekk’bila cakap ngan member2.

7 08 2007
zaza

haah ekk…kekadag trpike gak sebutan org johor ni…nak trgelak bile dengo member2 dok pantai timur sebut…klaka pon ade…

14 08 2007
revelation

tu la specialnye org johor ni

29 08 2007
crazee auntie juliette

best jugak dapat track balik bigor2 orghang2 johor ni ekk…aper2 pon lagi satu i nak add up,orghang2 Johor ni bole la nak katakan besor hati jugak dengan Kerabat Diraja kitorang yang stakat ni kat Malaysia…the only state yang ada Askor sendirik!…(TSN singkatan bahasa Mlayu,JMF shotform in english..)

Lagi satu…jarang plak dengor orghang Johor tak leh speaking omputeh language kan..koman2 pun broken mesti bleh bunyik nyer…(as my granny slalu sebut…si anu tu dulu keje gomen,anak si polan bukan ke skolah komben…Mak tok engkau kena masok ospital mon elisabet,Singapore….he..he..translate ke bahasa tak broken nyer…Si anu tu dulu kerja government,anak si polan tu sekolah convent…mak tok(panggilan bagi atok pompuan)…masuk hospital mount Elisabeth,Singapore…

Proud to be Johorean!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: